Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Girişimcilik ruhunuzu harekete geçirip kendi işinizi kurma kararı aldıysanız, şahıs şirketi kurulumu en basit ve maliyeti düşük bir başlangıç olabilir. Şahıs şirketi, tek bir kişinin sahibi olduğu ve işlettiği bir işletme türüdür. Bu yazıda, şahıs şirketi kurulumunun adımlarını, gereken belgeleri ve sürecin püf noktalarını detaylı bir şekilde anlatacağız.

Şahıs Şirketi Nedir?

Şahıs şirketi, tek bir kişi tarafından sahip olunan ve işletilen bir işletme türüdür. Bu tür şirketler, sahibinin tamamen kontrolünde olup, şirketin tüm kar ve zararları doğrudan sahibine aittir. Şahıs şirketleri, genellikle küçük veya orta ölçekli işletmeler için tercih edilen bir yapıdır ve kurulumu diğer şirket türlerine göre daha basit ve maliyeti daha düşüktür.

Şahıs şirketlerinin en önemli özelliklerinden biri, şirketin mali sorumluluğunun sınırsız olmasıdır. Bu, şirket borçları için sahibinin şahsi mal varlığının da sorumlu olabileceği anlamına gelir. Bu yüzden, şahıs şirketi sahipleri iş yaparken risk yönetimine dikkat etmelidir.

Genellikle şahıs şirketleri sermaye gereksinimi daha düşük işlerde tercih edilir ve hızlı bir şekilde faaliyete geçirilebilir. Bu işletme formu, hizmet sektörü, perakende, küçük ölçekli üretim ve benzeri alanlarda faaliyet gösteren girişimciler arasında popülerdir. Kurulumu için gereken prosedürler ve belgeler, ülkeye ve yerel yönetimlere göre değişiklik gösterse de genel olarak basit bir süreci vardır.

Şahıs Şirketi Kurmak için Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Vergi levhası için müracaat
  • İmza sirküleri
  • Ticaret sicil gazetesi kaydı
  • Vekaletname (Muhasebeci aracılığı ile başvuru yapılıyorsa muhasebecinizde vekaletinizin bulunması gereklidir.)
  • Bu belgeler, ilgili kurum ve kuruluşlara başvuruda bulunarak temin edilebilir.

Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti Nedir?

Maliyet açısından en düşük şirket türü şahıs şirketidir. Masrafların çoğunu Noter, Vergi Dairesi ve muhasebe masrafları olacaktır. Bunun dışında düzenli ödenmesi gereken:

  • Aylık ödenen KDV beyannamesi için 308,30 TL damga vergisi,
  • 3 ayda bir ödenen muhtasar beyanname için 308,30 TL damga vergisi,
  • 3 ayda bir ödenen geçici gelir beyannamesi için 308,30 TL damga vergisi,
  • Yıllık olarak ödenmesi gereken gelir vergisi beyannamesi için 467,20 TL damga vergisi olarak aylık, çeyreklik ya da yıllık ödenmesi gereken vergiler bulunmaktadır.

Bunlar dışında ilk açılışta ödeyeceğiniz toplam tutar ise muhasebe ve diğer giderlerinize bağlı olarak değişkenlik gösterse de toplamda birkaç bin lirayı geçmeyecektir.

E-devlet Üzerinden Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Aşağıdaki adımları takip ederek E-devlet üzerinden şahıs şirketi kurabilirsiniz:

  1. E-Devlet’e Giriş Yapma:
    E-Devlet şifreniz ile e-Devlet portalına giriş yapın. Buradan vergi dairesine giriş yapabilirsiniz ya da direkt İnteraktif Vergi Dairesine ( https://ivd.gib.gov.tr ) bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.
  2. Şirket İşlemleri Menüsünü Bulma:
    E-Devlet portalında “Şirket İşlemleri” veya “Ticaret Sicili” menüsünü arayın. Bu sıralamada tıklayarak İŞLEM BAŞLAT – MÜKELLEFİYET İŞLEMLERİ – İşe Başlama Bildirimi kısmına ulaşabilirsniz. Bu menü altında, şahıs şirketi kurulumu ile ilgili işlemleri bulabilirsiniz.
  3. Gerekli Bilgileri Doldurma:
    Şahıs şirketi kurulumu için istenen bilgileri (şirket adı, faaliyet alanı, adresi vb.) eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurun. Vergi usülünü seçmeniz gerekecek, burada ne yapacağınızdan emin değilseniz muhasebecinize danışarak ilerleyin.
  4. Başvuru Ücretini Ödeme:
    Şahıs şirketi kurulumu için gerekli olan devlet harcı ve diğer ücretler, e-Devlet üzerinden ödenmektedir. Ödeme işlemleri için yönlendirmeleri takip edin.
  5. Başvurunuzu Gönderme:
    Tüm bilgileri doldurduktan ve gerekli ödemeleri yaptıktan sonra başvurunuzu gönderin.
  6. Başvurunuzun Durumunu Takip Etme:
    Başvurunuzun durumunu e-Devlet sistemi üzerinden takip edebilirsiniz. Başvurunuzun onaylanması ile birlikte şahıs şirketiniz resmi olarak kurulacaktır.
  7. Vergi Dairesi Kaydı:
    Şirket kurulumunun ardından, vergi dairesine giderek şirketinizi kaydettirmeniz ve vergi levhası almanız gerekmektedir. Bu işlem için e-Devlet üzerinden randevu alabilirsiniz.